Etherische oliën

Wat zijn etherische oliën nou eigenlijk en belangrijker nog wat kunnen ze voor jou betekenen?

Zoals je waarschijnlijk al weet ben ik een echte fan van natuurlijke cosmetica. Het zal je dan ook niet verbazen dat etherische oliën uit de natuur komen. Etherische oliën worden gewonnen uit plantaardig materiaal. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het hout (takken, wortels of stam), de schil (van vruchten of bast van een boom), blaadjes, zaden, vruchten, bloemblaadjes (bloesem). Dat verklaart ook meteen waarom sommige oliën kostbaarder zijn dan andere. Het heeft alles te maken met de hoeveelheid beschikbaar materiaal en de hoeveelheid winbare olie ín dat materiaal.

Hoe worden etherische oliën verkregen?
Etherische oliën kunnen op veel verschillende manieren worden verkregen, zoals; uitpersing, verschillende vormen van destillatie en enfleurage. Overigens worden de meeste oliën verkregen door destillatie.

Stoomdestillatie
Het principe van stoomdestillatie is eigenlijk erg eenvoudig. Overigens is deze manier van destilleren alleen geschikt voor planten(delen) die niet beschadigen door de warmte.

 1. Planten verzamelen + stoom geleiden
  Allereerst worden de te verwerken plantendelen verzameld. Hier wordt stoom doorheen geleid. Door de warmte van de stoom verdampt de olie. De damp die dan overblijft bevat de olie.

 2. Afkoelen en condenseren
  In de volgende fase wordt de stoom afgekoeld, waardoor deze condenseert. Door de stoom te laten condenseren, worden de oliën gescheiden opgevangen van het condensvocht. Dit condensvocht; Hydrolaat genoemd, bevat altijd nog een lage concentratie etherische oliën en kan prima gebruikt worden.

 3. Rustperiode
  De opgevangen oliën moeten hierna een bepaalde tijd rusten. (Net zoals wijn.) Zo kunnen alle eigenschappen zich volledig ontwikkelen. Deze rusttijd is afhankelijk van de plant. Lavendel heeft bijvoorbeeld een kortere rusttijd dan kaneel. Veel etherische oliën krijgen niet de kans te rusten. Zij worden direct gebruikt en verkocht als ‘verse’ etherische olie. Voor de parfumindustrie kan dit geen kwaad, maar voor een olie die op de huid wordt gebruikt is het een groot verlies van kwaliteit.

Uitpersing
Sommige oliën worden gewonnen door uitpersing. Goede voorbeelden daarvan zijn sinaasappel- en citrusolie die worden gewonnen door de schillen uit te persen.

Enfleurage
Hele tere blaadjes zoals jasmijn en tuberoos geven de beste olie door enfleurage. Hierbij worden de blaadjes op een dunne (plantaardige) vetlaag uitgespreid. Men laat de bloemen 70 tot 80 uur liggen en worden dan ververst. Zo raakt de vetlaag helemaal doordrenkt met etherische olie. Na een aantal maanden kan de etherische olie gescheiden worden van het vet. Dit is een zeer kostbare en tijdrovende methode die vrijwel alleen nog in het zuiden van Frankrijk wordt toegepast.

Het is dus een feit dat het erg belangrijk is om te weten hoe jou leverancier aan de etherische oliën is gekomen, wat de herkomst is en vooral de kwaliteit.

Wist je dat je etherische oliën op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken?

* Je kunt er massageolie van maken.
* Je kunt ze verdampen voor een heerlijke geurbeleving.
* Je kunt ze gebruiken voor in bad.
* Je kun er insecten mee weren.
* Je kunt ze gebruiken voor het genezen van wonden.
* Je kunt ze gebruiken bij inwendige problemen.
* Je kunt ze inzetten bij huidproblemen.
* Je kunt ze verdampen bij verkoudheid.

En zo gaat de lijst nog verder.

In mijn salon wordt ook gewerkt met etherische oliën. Dit zit in vrijwel alle producten van Société Provençale d’Aromathérapie en wordt ingezet tot zelfs 100%. Ik pas de etherische oliën in mijn behandelingen toe om een huidprobleem lokaal aan te pakken zoals acne, als de oorzaak van dat probleem van binnenuit. Bij acne is dat vaak hormonen of stress.

De etherische oliën kan ik verder ook inzetten bij eczeem, vochtarme huid, een gedegenereerde huid, couperose en rosacea.
Maar ook bij slapeloosheid, depressie, stressklachten en meer!

Leuke weetjes over etherische oliën.
Althans dat vond ik best leuk en ik hoop jij natuurlijk ook!

 • Etherische oliën verschillen flink van andere oliën; ze laten geen vetvlek achter op papier, ze zijn vluchtig door hun moleculaire structuur en ze zijn meestal lichter dan water.

 • Ze zijn vaak kleurloos, maar kunnen ook donkerbruin, blauw, geel of groen zijn. Ze zijn brandbaar, geurig en oplosbaar in alcohol, maar slecht in water.

 • Veel factoren spelen een rol in de kwaliteit van de olie. Niet alleen waar de plant groeit, de grondsoort en het klimaat, maar ook de manier van oogsten, opslag en het moment dat de plant bewerkt wordt om de olie te verkrijgen zijn belangrijk. Ook de wijze waarop de olie uit de plant is verkregen, speelt een rol.

Etherische oliën kunnen jou en jouw gezondheid erg veel bieden en daarom raad ik eigenlijk iedereen aan om het een keer zelf te ervaren.

Bron: Maquis Import – Importeur van onder andere: Société Provençale d’Aromathérapie en Les Gavots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *